Dünya Sıhhat Örgütü’nün sağlıklı besinler olarak tanımladığı kuru meyvelerin tüketiminin artması diyabet dışında kardiyovasküler sağlıktan kilo idaresine, lipoproteinlere ve dislipidemiye, iltihaplanma ve oksidasyon, bağırsak sıhhati, yaşlanma ve kimi kanser cinslerine kadar sayısız sıhhat faydası bilimsel olarak ortaya konulmuş durumda.
Dünya çapında 25 bilim insanı, kuru meyvelerin sıhhate yararlarını tüm taraflarıyla ortaya koymak için Milletlerarası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi(INC) tarafından düzenlenen NUTS 22’de buluştu.
Universitat Rovira i Virgili’de misyonlu Prof. Jordi Salas-Salvado başkanlığındaki toplantıda Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu, Toronto Üniversitesi, Loma Linda Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi’nden çok pahalı araştırmacıların yer aldığı bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Şurası Üyesi ve Milletlerarası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kurulu (INC) Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, kuruyemiş ve kuru meyvelerin sağlıklı beslenmenin kıymetli bir kesimi olduğu ile ilgili bilimsel çalışmalar yanında kuru meyvelerin sağlıklı besinler olduğuyla ilgili farkındalık kazandırılmasının da amaçlandığının altını çizdi.
PEK ÇOK YARARI VAR
Kuru ve kabuklu meyvelerin insan sıhhatine pek çok yararı olduğunu lisana getiren Göksan, “Hepsi sıhhat üzerinde yararlı tesire sahip besinler. Mono ve çoklu doymamış yağlar, lif, vitamin mineralleri, polifenoller ve antioksidanları içeriyor ve kuru meyveler temel besinleri ve sıhhati geliştirici antioksidanlar üzere biyoaktif bileşikler barındırıyor. Memleketler arası Diyabet Federasyonu’na nazaran, şu anda dünya çapında diyabetli 537 milyon insan var ve bu sayının 2045 yılına kadar 700 milyon bireye ulaşması bekleniyor. Yaygınlık dünya çapında artmakta ve her yıl 4 milyondan fazla insanın vefatına yol açmakta. Ömür usulü tedbirleri ve sağlıklı beslenme, en yaygın diyabet çeşidi olan tip 2 diyabetin önlenmesinde yahut geciktirilmesinde çok tesirli. NUTS 22’de en çok yoğunlaşılan başlıklardan birisi de diyabet hastalarının kuru meyvelerden şeker muhtaçlığını karşılamaları için projeler geliştirmek” biçiminde konuştu.
İÇ TÜKETİMİ DE ARTIRMALIYIZ
Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, fındık başta olmak üzere pek çok kuru ve kabuklu meyve üretiminde dünya lideri olduğunu aktaran Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Şurası Üyesi ve INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, sağlıklı eserler olan kuru meyve üretim ve ihracatındaki dünya liderliğimize rağmen iç tüketimimizin çok sonlu olduğunu, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de kişi başı kuru meyve tüketiminin artması için uğraş göstereceklerini bilhassa çocuklar ve Z jenerasyonunun kuru meyve tüketimini artıracak tanıtım çalışmalarına odaklanacaklarını kelamlarına ekledi.